home

Festival PAS Maastricht
6 en 7 september 2019

 

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht ontmoeten de bewoners van Wittevrouwenveld om te horen wat zij vinden. Na zes korte presentaties aan het begin van de avond in de centrale tent, kan iedereen in twee rondes kiezen bij wie ze aan willen schuiven om meer te weten te komen, vragen te stellen en mee te praten.
Tussendoor is er muziek en (straat)theater.

Programma:
15.00 uur Grafitti workshop
15.00 uur Stadstuin workshop
16.00 uur Barto, clown en slangenmens
16.40 uur einde middagprogramma

19.00 uur welkom
19.05 uur Buurt Theater Maastricht
19.10 uur 2 korte presentaties over complot-denken en fake news
19.25 uur Buurt Theater Maastricht
19.30 uur 2 korte presentaties over effecten drugs en emoties en ons brein
19.45 uur Buurt Theater Maastricht
19.50 uur 2 korte presentaties over De Groene Loper
20.05 uur muziek Robbert Duijf
20.30 uur aan tafel met de wetenschapper ronde 1
21.10 uur muziek Robbert Duijff
21.30 uur aan tafel met de wetenschapper ronde 2
22.10 uur clown en slangenmens Barto
22.50 uur einde, napraten

De gezonde Buurt BBQ: Buik, Billen, Questionnaires

Korte introductie: 19.50 uur | ronde 1: 20.30 uur | ronde 2: 21.30 uur

Vraag uit de buurt: Hoe kunnen we gezonder leven en draagt de Groene Loper daaraan bij?

Stef Kremers
Lokaal voormalige Theresiaschool

Stef gaat in op de positieve effecten van bewegen in het algemeen. Hij vertelt daarnaast ook ook over onderzoek naar beweegpatronen op en rondom de Groene Loper. Ook praat hij over de effecten van de aanleg van de Groene Loper op de gezondheid. Hij gaat graag in gesprek met buurtbewoners om te kijken hoe de buurt beter kan worden ingericht om gezond bewegen in de buurt gemakkelijker en leuker te maken.

Buurt, omgeving en identiteit

Korte introductie: 19.50 uur | Ronde 1: 20.30 uur | Ronde 2: 21.30 uur

Vraag uit de buurt: Wat is het effect van de Groene Loper op de buurt? Het is straks mijn buurt niet meer.

Jeroen Moes en Janna Boreas
Lokaal voormalige Theresiaschool

Maastricht is een prachtige stad. Voor bezoekers, studenten, ondernemers, en bewoners. Van centrum tot buitenwijk. De stad werkt dan ook al decennialang in grootschalige projecten aan het vernieuwen van verschillende stadsdelen. De Stokstraat – in 1950 een verpauperde buurt, nu een luxe winkelstraat – was ooit een van de eerste ingrepen. Vandaag de dag is de ‘Groene Loper’ aan de beurt. Maar wat gebeurde er eigenlijk met de mensen die in de Stokstraat woonden? En hoe zit dat met de bewoners rondom de Groene Loper, zoals in Wittevrouwenveld? Welke lessen kunnen we trekken uit de Maastrichtse ervaringen met stedelijke vernieuwingen? Janna ging Wittevrouwenveld in om dat ook aan de bewoners zelf te vragen.

Liefde en emoties op het eerste gezicht

Korte introductie: 19.30 uur | ronde 1: 20.30 uur | ronde 2: 21.30 uur

Vraag uit de buurt: Wanneer word ik verliefd? Hoe stuurt ons brein onze emoties en gedrag?

Arie van der Lugt
Trefcentrum

De mens is een sociaal dier. Wanneer wij een ander tegenkomen op straat, kijken wij als eerste naar het gezicht. Is de ander boos, bang of verdrietig? Trekt de ander een vies gezicht? Is iemand jong of oud, dik of dun? Wij maken automatisch en binnen een fractie van een seconde een inschatting: is het goed volk of is de ander iets kwaads van plan? Arie zal aan de hand van een aantal voorbeelden wat meer vertellen over onderzoek naar dit soort gedrag en de rol van onze hersenen.

Positieve effecten van MDMA en paddo’s !?

Korte introductie: 19.30 uur | ronde 1: 20.30 uur | ronde 2: 21.30 uur

Vraag uit de buurt: Wat doet drugs met ons en wat gebeurt er in ons brein?

Kim Kuypers
Trefcentrum

Meer dan 40 jaar geleden werd het gebruik van stoffen zoals paddo’s en MDMA aan banden gelegd door een wetgeving die hen bestempelde als gevaarlijk voor de gezondheid. In Nederlands staan ze bekend als harddrugs. Contradictorisch werden deze stoffen echter toen ingezet in een psychotherapeutische setting en bleken ze veelbelovende resultaten te boeken. Sinds de laatste jaren krijgt het onderzoek naar de therapeutische effecten van psychedelica en MDMA weer snelheid en het ziet ernaar uit dat ze binnen enkele jaren daadwerkelijk hun plekje zullen innemen in de gezondheidszorg. Ik leg graag uit hoe dat kan.

Nepnieuws en sociale media

Korte introductie: 19.10 uur | ronde 1: 20.30 uur | ronde 2: 21.30 uur

Vraag uit de buurt: Wat is de invloed van sociale media en wat moet ik nog geloven?

Thomas Frissen
Lourdeskerk

Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we nieuws maken, lezen en delen volledig op zijn kop gezet. Door een eindeloos oerwoud van (mis)informatie is het soms moeilijk om zeker te weten wat we wel of niet kunnen geloven. Zeker als er online veel berichten of filmpjes niet echt zijn. In deze ontmoeting gaan we spelenderwijs kennismaken met manieren om ‘echt nieuws’ te onderscheiden van nepnieuws, om deepfakes te herkennen, en nog veel meer.

Complottheorieën, polarisatie, en crisissituaties

Korte introductie: 19.10 uur | ronde 1: 20.30 uur | ronde 2: 21.30 uur

Vraag uit de buurt: Hoe weet ik wie de waarheid spreekt? Waarom liegen politici altijd? Wat zijn precies complot-denkers en hoe ga ik er mee om?

Jan-Willem van Prooijen
Lourdeskerk

Tijdens corona groeiende de tegenstelling tussen burgers die het eens waren met de coronamaatregelen en zij die het er juist niet mee eens waren. Dit leek hand in hand te gaan met complottheorieën. Komen mensen tegenover elkaar te staan door in complotten te denken? En worden ze daardoor radicaler? En waarom zien we dit vooral terug in tijden van crisis? Jan-Willem beantwoordt de vraag waarom mensen geloven in complottheorieën, en wat de gevolgen zijn voor de maatschappij.

Buurttheater Maastricht

Theater
Korte scènes vanaf 19.05 uur | Centraal podium

Buurttheater Maastricht - voorheen Buurttheater Mariaberg - is sinds 2009 pionier in onze stad op het gebied van eigenwijs en persoonlijk ‘documentair theater’. Het geeft niet-gehoorde en soms minder zelfredzame burgers van de buurt een podium. Verborgen verhalen van de deelnemers worden in een voorstelling gestopt. De nieuwste gesprekken en interviews leidden tot gesprekken over ‘gewoontes’ en pijnlijke onenigheid. Daarvan worden als voorproefje een paar scènes gespeeld.

Robbert Duijf

Bluesmuziek
20.05 uur | 21.10 uur | Centraal podium


Robbert brengt zijn muziek puur, oprecht en vol passie. In een mix van old-school delta-blues, Brits-Amerikaanse folk en gospel-blues vertelt hij zijn verhalen samen met zijn gitaar. Zijn stem is treurend, oprecht en vol overgave. Door vanuit zijn hart te spelen en te zingen, maakt hij verbinding met zijn publiek.

Barto

Straattheater
16.30 uur | 22.10 uur | Centraal podium
zowel in de middag als in de avond


Barto (Bart Van Dyck) is een clown die zijn show aan een slap koord ophangt. Hij betovert zijn publiek met slangenacts en wringt zich onder andere door een klerenhanger. Hij is een zachtaardig, gestoord persoon die het publiek laat lachen met zijn clowneske grappen en grollen en technische kunsten.

Workshops

We verzamelen om 15.00 uur bij de centrale tent in het leeuwenpark. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen dan meedoen met een GRAFFITI & STENCIL ART WORKSHOP van Stadsnomade. Ze kunnen ook naar de STADSTUIN aan de Groene Loper voor een speelprogramma en om te zaaien en te planten.

Workshop: DIY graffiti & stencil art op tote bags
Stadsnomade leert kinderen gedurende deze workshop hoe ze hun eigen handige Totebag kunnen versieren. We gebruiken technieken bekend uit de street art & graffiti cultuur. Alle deelnemers mogen hun eigen werk mee naar huis nemen! Kom langs!

Deelname vanaf 8 jaar of onder begeleiding van ouder(s).
Trek bij voorkeur oude kleding aan!

Opgeven voor de workshops kan hier!

Stadsnomade & Match

Stadsnomade brengt jonge mensen samen door activiteiten op het gebied van straatcultuur en ‘urban sports’ als bijvoorbeeld skateboarden.


Match is een initiatief waarbij studenten zich vrijwillig inzetten voor de stad. Het programma in de stadstuin wordt verzorgd door studenten die in de wijk wonen in een zogenaamd Match-huis.