Wetenschappers van de Universiteit Maastricht ontmoeten de bewoners van Pottenberg. Na korte presentaties in de centrale tent, kan iedereen in twee rondes kiezen bij wie ze aan willen schuiven om meer te weten te komen, vragen te stellen en mee te praten.
De bar van De Romein is open. Iedereen die aanschuift bij de wetenschappers krijgt een bon voor een gratis drankje.
Bij slecht weer wordt het hele programma naar binnen verplaatst in het Buurtcentrum De Romein.
Programma:
14.00 uur welkom 14.05 uur presentatie MOHA kunstenaarscollectief 14.20 uur 3 korte presentaties wetenschappers over liegen, verslaving en het hart 14.45 uur Buurttheater Maastricht 14.50 uur aan tafel met de wetenschapper ronde 1 (binnen) 14.50 uur muziek Giampaolo Cadore 15.30 uur muziek Tuna Femenina 15.50 uur Buurttheater Maastricht 15.55 uur 3 korte presentaties wetenschappers over gezondheid, het geheugen en ons brein 16.15 uur muziek Janiar Kleige 16.30 uur aan tafel met de wetenschapper ronde 2 (binnen) 16.30 uur interactieve performance MOHA 16.50 uur muziek Tuna Femenina 17.10 uur muziek Humphrey Pourchez 18.00 uur einde
Denk je dat je een leugenaar van ver kunt herkennen? Dan kom je vaak bedrogen uit. Onze leugendetectievaardigheden zijn namelijk doorgaans niet beter dan het opgooien van een muntje. Ook zijn de meeste bekende leugendetectie methoden - zoals bijvoorbeeld de leugendetector - verre van perfect. Kun je een leugenaar dan eigenlijk wel ontmaskeren? Er zijn een aantal aanwijzingen die je hierbij kunnen helpen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je beter niet letten op gedrag, maar op wat iemand zegt.
Verslaving
Ronde 1 | 14.50 – 15.30 uur
Paul Lemmens, docent gezondheidsvoorlichting
Is iemand die rookt verslaafd? Aan wat ben je dan verslaafd? Een alcoholist is verslaafd aan alcohol, maar hoe zit het met de vele mensen die dagelijks drinken? Aan wat kan je verslaafd raken? Is jouw zoon verslaafd als hij 6 uur per dag zit te gamen? En jouw moeder als ze een halve reep chocola per dag eet? Is verslaving een ziekte te noemen? In hoeverre heb je daar controle over? Is het een erfelijke kwestie, of een uit de hand gelopen gewoonte? Vele vragen waar de wetenschap verschillende antwoorden op heeft. Paul praat hier graag samen op door en zal ook ingaan op andere kwesties rondom verslaving.
Hartritme stoornissen
Ronde 1 | 14.50 – 15.30 uur
Jordi Heijman, docent en onderzoeker hartritmestoornissen
Aangezien hartritmestoornissen vaak voorkomen en een enorme impact hebben, is het belangrijk om beter te begrijpen waarom sommige mensen hartritmestoornissen ontwikkelen. Jordi duikt diep in het hart en bestudeert de elektrische signalen die het hart aansturen, de veranderingen die bijdragen aan hartritmestoornissen en de dingen die we kunnen doen om deze ritmestoornissen te voorkomen of te genezen. Hij legt uit hoe onderzoek in het lab kan worden vertaald naar toepassingen op de mens.
Gezondheidsverschillen overbruggen: we kunnen het niet alleen
Ronde 2 | 16.30 - 17.10 uur
Latifa Abidi, docent gezondheidsbevordering
Er zijn grote verschillen tussen de gezondheid van mensen die moeite hebben om rond te komen en mensen die daar geen zorgen over hebben. Gemiddeld leven ze 7 jaar korter en leven ze 15 jaar in minder goed ervaren gezondheid. Wat kunnen we hieraan doen? Om gezondheidsachterstanden te verkleinen, is het belangrijk om mensen te bereiken en te betrekken in wetenschappelijk onderzoek. Maar hoe dan? Latifa gaat hierover graag in gesprek met buurtbewoners.
Een fotografisch geheugen bestaat niet! Mythes over het geheugen en het gevaar ervan
Ronde 2 | 16.30 - 17.10 uur
Henry Otgaar, hoogleraar forensische psychologie
Ons geheugen speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Onthouden wat je pincode is, weten dat je straks naar de bios gaat. Het zijn allemaal voorbeelden waarbij het geheugen centraal staat. Er bestaat echter een aantal hardnekkige mythes over het geheugen. Henry legt uit waarom zoiets als een fotografisch geheugen niet bestaat en dat er geen bewijs is voor zogenaamde verdrongen herinneringen. Hij beschrijft ook dat we soms herinneringen hebben aan niet-meegemaakte gebeurtenissen, ook wel pseudo-herinneringen genoemd. Tot slot gaat hij in op wat de impact is van zulke geheugenmythes in de maatschappij zoals bijvoorbeeld onterechte veroordelingen die veroorzaakt worden door pseudo-herinneringen.
Neurowetenschap: de sleutel tot het lezen van jouw gedachten en gevoelens
Ronde 2 | 16.30 - 17.10 uur
Job van den Hurk, neurowetenschapper
De moderne hersenwetenschap maakt gebruik van krachtige methoden om zo te leren hoe het brein werkt. Met de opkomst van de nieuwste computertechnieken en kunstmatige intelligentie, zijn wetenschappers steeds beter in staat om uit het brein te lezen waar iemand zich mee bezig houdt. Dat heeft natuurlijk mooie toepassingen, maar leidt ook tot twijfel: hoe ver kunnen we gaan met het lezen van iemands gedachten?
MOHA
Kunstenaarscollectief
MOHA is een collectief van zes buren, kunstenaars en nieuwsgierige onderzoekers, die sinds een tijdje in de Mammoetflat wonen. Vanuit deze sloopflat onderzoeken ze de rol van ‘zorg’ in Pottenberg. Hoe zorgen mensen voor hun (t)huis en de buurt waarin ze wonen? Op zoek naar antwoorden spraken ze met buurtbewoners, kookten ze in de Buurtbrök,
verplaatsten ze hun huiskamer naar het Terracotta-plein en wandelden ze talloze rondjes.
De bevindingen beschrijven ze in hun blog en zijn de basis voor verschillende kunstprojecten in de openbare ruimte. Hiervan geven ze een voorproefje. MOHA presenteert zich op het podium, maar gaat ook de buurt in met een ijscowagen. Zoek ze op voor een waterijsje en gesprek of om een balletje te slaan op de mobiele golf-court. De prijswinnaar krijgt een voetmassage.
Buurttheater Maastricht is sinds 2009 pionier op het gebied van eigenzinnig en persoonlijk ‘documentair theater’. Het is begonnen in Mariaberg, maar sinds dit jaar is er ook een groep in Pottenberg/Caberg. Het buurttheater geeft niet-gehoorde burgers uit de buurt een podium. Van verborgen verhalen van de deelnemers worden theaterscénes gemaakt. Een van de scénes rondom het thema thuiskomen en –voelen, wordt als voorproefje tijdens PAS in de buurt gespeeld.
Giampaolo Cadore
Muziek
Hoor je Italiaanse liederen galmend door de wijk, dan kom je Giampaolo tegen. Deze 82-jarige Italiaanse tenor die deel uitmaakt van de spelersgroep van het buurttheater laat een aantal liedjes horen.
Tuna Femenina de Maastricht
Muziek
Tuna is een eeuwenoude Spaanse traditie die in de middeleeuwen is ontstaan onder studenten die door het land trokken en muziek maakten in ruil voor eten, drinken en een slaapplaats. Ook in Maastricht bestaat er inmiddels een tuna traditie met ook een vrouwelijke groep. In hun historische kostuums brengen studenten vrolijkheid en vertier op straat met Spaanse, Latijns-Amerikaanse liederen.
Janiar Kleige
Muziek
Janiar is een 19-jarige Syrische Koerd die sinds 5 jaar met zijn ouders, broer en zus in Pottenberg woont. Hij droomt van een carrière als muzikant. Hij zingt in het Engels en Arabisch. Tijdens PAS in de buurt speelt hij gitaar en zingt hij popliedjes.
Humphrey Pourchez
Muziek
Humphrey groeide op in Maastricht in een muzikale familie. Hij leerde op jonge leeftijd instrumenten te bespelen en zingen werd al snel een leuke bezigheid voor hem. In zijn eigen geluidsstudio maakt hij opnames. Zijn eerste CD kwam uit in 2009. Hij zingt op feesten en partijen in het Nederlands, Engels, Duits en Indisch (Maleis). Ook online is hij te zien en te horen. lees meer